Muselmænd

Muselmænd var betegnelsen for de personer i kz-lejrene, der gik rundt som levende døde. De havde ingen muskler eller fedt tilbage på kroppen, og var nærmest livløse. Oprindelsen på ordet er uklar. Det blev ofte anvendt i specielt Auschwitz, hvorfra det spredtes til andre lejre. Det er sandsynligt, at ordet opstod som beskrivelse af en Muselmands gangart: svajende og med krum ryg ligende de muslimer, der bad til Allah.

Primo Levi har beskrevet Muselmænd som:
"Muselmændene, de der gik til grunde, udgør lejrens rygrad, en anonym masse der hele tiden fornys og dog altid er den samme, ikke-mennesker som marcherer og arbejder i tavshed, deres guddommelige glød er udslukt, de er allerede for tomme indeni til virkelig at kunne lide. man tøver med at kalde dem levende, man tøver med lade deres død, død, for de frygter den ikke engang. De er for trætte til at forstå den."

"De befolker min erindring med deres ansigtsløse tilstedeværelse, og kunne jeg omfatte ondskab i et enkelt billede, ville jeg udvælge dette som jeg kender så godt: en kronraget mand med bøjet nakke og ludende skuldre i hvis ansigt og øjne man ikke kan læse skyggen af en tanke."

Kilde: Primo Levi "Hvis dette er et menneske", s. 104


Tilbage